Kortizol je hormon, který tělo produkuje v nadledvinkách. Pomáhá regulovat metabolismus a krevní tlak a podporuje funkci imunitního systému, takže je velmi důležité mít ho v těle správné množství. Nedostatek kortizolu je vážným zdravotním problémem, který může být známkou toho, že vaše nadledvinky nefungují správně. V tomto článku se dozvíte, jak zvýšit hladinu kortizolu na zdravou úroveň.

Část 1
Část 1 ze 3:

Jak zjistit, zda máte nízkou hladinu kortizolu

  1. 1
    Zjistěte, zda trpíte příznaky nízké hladiny kortizolu. Mnoho lidí má strach, že mají naopak příliš mnoho kortizolu, protože vysoká hladina tohoto hormonu způsobuje přibírání, únavu a další vážnější potíže. Příliš málo kortizolu je ovšem také velmi škodlivé pro zdraví. Když má člověk poškozené nadledvinky, tělo mu neprodukuje dostatek kortizolu a narušuje se mu krevní tlak a imunitní systém. Zde jsou běžné příznaky nízké hladiny kortizolu: [1]
    • Hubnutí a nechutenství
    • Nízký krevní tlak
    • Omdlévání
    • Únava
    • Zvracení, nevolnosti a bolesti břicha
    • Chuť na slané potraviny
    • Hyperpigmentace (tmavé skvrnky na kůži)
    • Svalová slabost a bolesti
    • Podrážděnost a deprese
    • Ztráta tělesného ochlupení a snížení libida u žen
  2. 2
    Nechejte si otestovat svoji hladinu kortizolu. Pokud máte pocit, že máte nízkou hladinu kortizolu, objednejte se ke svému obvodnímu lékaři a nechejte si udělat test. Lékař vám odebere krev a pošle ji do laboratoře ke zpracování. Nejvyšší hladina kortizolu je většinou ráno a večer, takže je možné, že lékař bude chtít krev odebrat dvakrát během jednoho dne, aby mohl srovnat ranní výsledky s odpoledními výsledky. Po srovnání výsledků hladiny kortizolu z vaší krve bude lékař schopen zhodnotit, zda trpíte nízkou hladinou tohoto hormonu, nebo zda máte Addisonovu nemoc.
    • „Normální“ hladina kortizolu se v každé laboratoři udává jinak, ale obecně platí, že průměrná ranní hladina u dospělých lidí a dětí je 5-23 mikrogramů na decilitr (mdg/dl) krve, neboli 138-635 nanomolů na litr (nmol/l). Průměrná odpolední hladina kortizolu v krvi u dětí a dospělých je 3-16 mcg/l, neboli 83-441 nmol/l. [2]
    • Měli byste test podstoupit u lékaře a nepokoušet se o něj v domácích podmínkách. Testy, které zjišťují hladinu kortizolu ze slin a které lze koupit přes internet, nejsou tak spolehlivé, jako laboratorní testy.
    • Existuje mnoho faktorů, které mohou ovlivnit výsledky testu, takže je dobré si hladinu kortizolu nechat zkontrolovat několikrát. Pokud jste například ve stresu, jste těhotná žena, berete nějaké léky, nebo jste před testem intenzivně cvičili, může se to projevit na hladině kortizolu ve vaší krvi.[3]
  3. 3
    Zjistěte, proč máte nízkou hladinu kortizolu. Jakmile lékař potvrdí, že máte nízkou hladinu kortizolu, musíte zjistit, co ovlivňuje produkci tohoto hormonu ve vašich nadledvinkách. Léčba, kterou vám lékař doporučí, bude záviset z velké části na tom, o jaký konkrétní problém se jedná.
    • Primární nedostatečnost nadledvinek, neboli Addisonova choroba, je porucha, při které nadledvinky nefungují správně a neprodukují kortizol, protože jsou poškozené. Tuto poruchu může způsobit nějaké autoimunní onemocnění, tuberkulóza, infekce nadledvinek, rakovina nadledvinek, nebo krvácení do nadledvinek. [4]
    • Sekundární nedostatečnost nadledvinek je porucha, která je způsobena onemocněním šišinky, což je žláza, která produkuje hormon, který stimuluje nadledvinky. Nadledvinky jsou pravděpodobně v pořádku, ale protože nejsou správně stimulovány šišinkou, neprodukují dostatek kortizolu. Sekundární nedostatečnost nadledvinek může nastat také u pacientů, kteří berou kortikosteroidy a náhle je vysadí. [5]
Část 2
Část 2 ze 3:

Profesionální léčba nízké hladiny kortizolu

  1. 1
    Berte kortizol, který vám předepíše lékař. Nejčastější metodou léčby je hormonální terapie. Pokud máte tak nízkou hladinu kortizolu, že potřebujete syntetickou náhradu, lékař vám předepíše orální kortikosteroidy, například hydrokortizon, prednison, nebo kortizon acetát. Když budete každý den brát předepsané léky, hladina kortizolu se vám zvýší.
    • Během hormonální terapie budete muset pravidelně chodit na testy, abyste měli jistotu, že v těle máte správné množství kortizolu.
    • Orální kortikosteroidy mají mnoho vedlejších účinků – mohou způsobovat přibírání, změny nálad a další nepříjemné příznaky. Zeptejte se svého lékaře co můžete udělat pro to, abyste tyto vedlejší účinky zmírnili.
  2. 2
    Zeptejte se svého lékaře, zda jsou pro vás vhodné kortizolové injekce. Pokud máte velmi nízkou hladinu kortizolu, budou pro vás nebezpečné všechny stresující situace. Kortizol pomáhá tělu reagovat na stres a když ho nemáte dostatek, je možné ve stresující situaci upadnout do kómatu. Lékař vás naučí, jak si v případě potřeby správně píchnout injekci kortizolu. Když se dostanete do stresující situace, budete schopni svému tělu dodat dostatek kortizolu a překonat krizi v bezpečí. [6]
  3. 3
    Začněte léčit příčinu svých problémů. Hormonální terapie vás zbaví příznaků, ale nevyřeší zdravotní problém, který vám způsobuje nedostatečnou produkci kortizolu. Zeptejte se svého lékaře na možnosti léčby, která by vám pomohla opět uzdravit vaše nadledvinky.
    • Pokud máte nezvratně poškozené nadledvinky, nebo trpíte dlouhodobou nemocí, která vám bude navždy způsobovat sníženou produkci kortizolu, pravděpodobně pro vás bude nejvhodnější hormonální terapie.
    • Pokud je váš problém ovšem způsoben sekundárními faktory, jako je porucha šišinky, rakovina, tuberkulóza, nebo krvácení, pravděpodobně existuje léčba, která vám umožní obnovit schopnost produkce kortizolu.
Část 3
Část 3 ze 3:

Přírodní léčba nízké hladiny kortizolu

  1. 1
    Naučte se zvládat stres. Pokud máte nízkou hladinu kortizolu, ale ne tak nízkou, abyste museli brát hormony, měli byste se co nejvíce vyhýbat stresu. Když se naučíte zvládat stres a zbavovat se ho, hladina kortizolu se vám postupně přirozeně zvýší, místo aby se vám ve stresujících situacích vždy všechen spotřeboval. Čím více stresu v životě máte, tím více kortizolu vaše tělo spotřebuje.
    • Zkuste metody zvládání stresu, jako je psaní deníku, jóga, nebo meditace a naučte své tělo produkovat kortizol pravidelně a ve zdravých dávkách.
  2. 2
    Dodržujte správný spánkový režim. Tělo kortizol produkuje zejména v době, kdy spíte. Měli byste každý den spát 6-8 hodin a měli byste chodit do postele každý den ve stejnou dobu.
    • Vytvořte si před spaním klidné prostředí bez hluku a ostrého světla, abyste měli hluboký spánek a hladina kortizolu se vám zvýšila.
  3. 3
    Jezte vyváženou stravu. Potraviny s vysokým obsahem cukru a bílé mouky způsobují nezdravé výkyvy hladiny kortizolu. Jezte dostatek celozrnných obilovin, ovoce a zeleniny, aby vám hladina kortizolu zůstávala v rovnováze.
  4. 4
    Jezte grepy. Grepy a citrusové ovoce štěpí enzymy, které omezují produkci kortizolu. Když budete jíst pravidelně grepy, podpoříte produkci tohoto hormonu v nadledvinkách. [7]
  5. 5
    Berte lékořici. Lékořice obsahuje glycyrhizin, který inhibuje enzym, který v těle rozkládá kortizol. Když tento enzym deaktivujete, vaše tělo si začne postupně přirozeně vytvářet více kortizolu. Lékořice se považuje za jednu z nejúčinnějších potravin v boji proti nízké hladině kortizolu. [8]
    • Kupte si tablety s přírodním extraktem z lékořice. Seženete je v lékárně, nebo v obchodech se zdravou výživou.
    • Nejezte lékořicové bonbony – neobsahují dostatek glycyrhizinu, takže nejsou účinné.


Varování

  • Než se rozhodnete změnit své stravování, nebo brát nějaké volně prodejné léky a doplňky stravy pro zvýšení hladiny kortizolu, poraďte se se svým lékařem, abyste měli jistotu, že tyto přípravky nenaruší účinky jiných léků, které berete.
  • Lékořice snižuje hladinu testosteronu, takže byste to s ní neměli přehánět. Je důležité nalézt rovnováhu.

O tomto wikiHow

wikiHow je "wiki", což znamená, že na jednom článku se podílí více autorů. Na vytvoření tohoto článku se podílelo 10 lidí, někteří anonymně, aby jej v průběhu času vylepšili. Tento článek byl zobrazen 14 988 krát
Stránka byla zobrazena 14 988 krát.

Pomohl vám tento článek?

Děkujeme za zpětnou vazbu! Přečtěte si více článků jako je tento.
Děkujeme za zpětnou vazbu! Přečtěte si více článků jako je tento.
Je nám líto, že tento článek nebyl nápomocný. Zde jsou podobné články které by vám mohly pomoci.
Je nám líto, že tento článek nebyl nápomocný. Zde jsou podobné články které by vám mohly pomoci.