Pokud jste právě dostala svoji první menstruaci, pravděpodobně vás zajímá, jak správně používat hygienické vložky. Nebojte se, stačí dodržovat základní pravidla a vyhnete se všem nehodám. V tomto článku se dozvíte, jak na to.

Metoda 1
Metoda 1 ze 3:

Jak vložku nasadit

  1. 1
    Vyberte si správný tvar, tloušťku a absorpční schopnost vložky. Na této planetě žije asi 3.5 miliard žen, takže se nebojte, že byste v nepřeberném množství vložek nenašla nějaké, které vám budou vyhovovat. Zde jsou základní parametry, podle kterých se budete rozhodovat:
    • Tloušťka: Čím slabší menstruaci máte, tím tenčí vložku budete potřebovat. V posledních letech mají vložky stále lepší absorpční schopnosti, takže i tenké vložky nasají spoustu tekutiny. Tenčí vložky jsou pohodlnější – u některých můžete i zapomenout, že je máte!
    • Absorpční schopnosti: Podívejte se na obal vložek a zjistěte, na jakou menstruaci jsou určené (lehká, střední, silná). Podle toho si vyberte vložky, které vám budou vyhovovat.
    • Tvar: Existuje několik různých tvarů spodního prádla, takže existují i různé tvary vložek. Mezi základní tvary patří vložky pro běžné kalhotky, vložky pro tanga a vložky na noc. Noční vložky jsou delší a mají lepší savost. Nikdy si neberte běžnou vložku s tanga kalhotkami – můžete to zkusit, ale pokud vložky teprve začínáte používat, držte se těch obyčejných.
    • Styl: V obchodě seženete vložky s křidélky a vložky bez křidélek. Křidélka jsou lepivé boční části vložky, které přilepíte ke spodnímu prádlu. Zabraňují tomu, aby se vložka na spodním prádle posouvala. Pokud nemáte extrémně citlivou pleť, měla byste v každém případě používat vložky s křidélky.
      • Nekupujte si navoněné vložky, zejména pokud máte citlivou pleť. Mohly by vám podráždit jemnou pleť v rozkroku.
      • Existují také tzv. intimky, ale ty nemají s vložkami moc společného. Používejte je v době, kdy si myslíte, že vám začne menstruace, nebo ke konci menstruace – tedy pouze v době, kdy máte menstruaci skutečně velmi slabou.
  2. 2
    Posaďte se. Většina dívek si mění vložky na toaletě, ale někdy je nutné to udělat i s prázdným močovým měchýřem. Jděte na toaletu, umyjte si ruce a dřepněte si. Vložka se vám bohužel nepřenese do kalhotek kouzlem, ale vědci na tom neúnavně pracují.
    • Je nejlepší si sednout a spustit si kalhotky ke kolenům. Můžete i stát, ale musíte mít vše na dosah ruky.
  3. 3
    Vybalte vložku v obalu z krabičky. Je dobré si obal od vložky nechat a zabalit do něho starou vložku – nikdo se nechce v odpadkovém koši dívat na použité vložky. Nikdy vložku nesplachujte do záchodu, ucpala byste ho!
  4. 4
    Otevřete křidélka vložky a sundejte pásek, který chrání lepivou stranu velké části vložky. Sundejte také ochranné pásky z křidélek a vyhoďte je do koše.
    • U některých značek vložek je obal přizpůsoben k tomu, abyste do něho mohli zabalit starou vložku.
  5. 5
    Přilepte vložku lepící stranou ke kalhotkám. Vložka musí být přímo pod vaší vagínou – nesmí být příliš vysoko, ani příliš nízko. Pokud víte, že budete ležet, můžete si ji dát o malý kousek dál, ale vždy je nejlepší ji mít na správném místě. Až se vložky naučíte používat, nebudete s tím mít problémy.
    • Pokud máte vložku s křidélky, přilepte je z druhé strany ke kalhotkám, aby se vám vložka nepohybovala.
Metoda 2
Metoda 2 ze 3:

Jak nosit vložku pohodlně

  1. 1
    Noste kalhotky jako obvykle. Pokud vás vložka svědí nebo škrábe, vyzkoušejte jinou značku. Vložka by neměla představovat žádný problém. Až půjdete na toaletu, zkontrolujte si, zda je nutné vložku vyměnit. Každých několik hodin vložku měňte, abyste se vyhnula zápachu.
    • Tento krok je velmi důležitý – musíte vložku pravidelně měnit. Záleží na tom, jak silnou menstruaci máte. Když vložku nevyměníte včas, začne nepříjemně zapáchat.
  2. 2
    Noste pohodlné oblečení. Ze začátku pro vás vložka nebude pohodlná, ale nebojte se, nikdo ji neuvidí. Noste volnější sukně a šaty a budete se cítit lépe. Pokud máte strach, noste si tmavé a volné oblečení.
    • Není nic špatného na tom nosit při menstruaci volné tmavé kalhoty. Sexy tanga si nechejte na těch ostatních 25 dní v měsíci!
  3. 3
    Pokud máte silnou menstruaci, pravidelně kontrolujte, zda není nutné vložku vyměnit. Velmi brzy přijdete na to, jak často musíte vložku měnit a jak dlouho ji můžete nosit. Alespoň ze začátku byste si ale měla dávat pozor a kontrolovat vložku častěji (zejména pokud máte silnou menstruaci). S trochou opatrnosti se vyhnete nepříjemným nehodám.
    • Nemusíte utíkat na toaletu každou půlhodinu! Ze začátku bude stačit, když vložku budete kontrolovat každé dvě hodiny. Když se vás někdo zeptá, proč chodíte tak často na toaletu, řekněte, že jste vypila hodně vody.
  4. 4
    Nenoste vložky zbytečně. Některé ženy nosí vložky každý den a tvrdí, že se díky tomu cítí „svěžeji.“ To ale není dobrý nápad. Vaše vagína potřebuje dýchat. Když budete mezi nohama nosit každý den kus umělého materiálu, budou se vám v rozkroku množit bakterie. Pokud zrovna nemáte menstruaci, nenoste vložky. Není nic svěžejšího, než čistá kůže, která může dýchat.
  5. 5
    Pokud je vám vložka nepříjemná, vyměňte ji. Vložky nejsou zrovna příjemné, přestože jsou v dnešní době již tak pokročilé, že se nedají srovnat s tím, co nosily naše matky (pokud nevíte, zeptejte se!). Pokud je pro vás vložka velmi nepříjemná, vyměňte si ji! Je možné, že je už plná, nebo že vám její tvar nevyhovuje.
Metoda 3
Metoda 3 ze 3:

Jak měnit a vyhazovat vložky

  1. 1
    Nejpozději po čtyřech hodinách si vložku vyměňte. I když vložka ještě není plná, měla byste ji vyměnit za novou. Kdybyste to neudělala, nestalo by se nic zlého, ale vložka by začala zapáchat. Vezměte si tedy novou a té staré se zbavte.
  2. 2
    Vložky musíte vyhazovat správně. Až si vyměníte vložku, zabalte tu starou do obalu od nové. Pokud vám končí menstruace, nebo nemáte obal, zabalte vložku do toaletního papíru a vyhoďte ji do koše. Nenechávejte ji nikde, kde by ji mohl někdo najít.
    • Nikdy vložky nesplachujte do záchodu. Odpad pod toaletou není nafukovací a když do něho spláchnete umělou vložku, mohl by se ucpat. To samé platí i pro tampony (a vše ostatní).
  3. 3
    Dodržujte hygienu. Menstruace není zrovna čistá záležitost, takže je nutné dodržovat pravidla hygieny. Vždy si umyjte ruce před výměnou vložky i po výměně vložky a otírejte si rozkrok hygienickými ubrousky bez parfémů. Čím méně špíny, tím méně bakterií.
    • Nemusíte menstruaci brát jako něco nechutného – je to běžná součást života žen a brzy si na ni zvyknete. Musíte se mýt proto, abyste byla čistá, ne proto, že je menstruace špatná.
  4. 4
    Vždy u sebe mějte náhradní vložky. Nikdy nevíte, kdy menstruace přijde, nebo kdy bude silnější, než očekáváte, nebo kdy bude vložku potřebovat kamarádka. Až náhradní vložku použijte, nachystejte si hned novou. Jednoduše buďte vždy připravena!
    • Když dostanete menstruaci a nebudete u sebe mít vložku, nebojte se poprosit o pomoc jakoukoli jinou dívku. Nemusíte z toho dělat žádnou vědu, všechny ženy to dobře znají a rády vám pomohou.
    • Měla byste u sebe nosit také léky proti bolesti.


Tipy

  • Když dostanete menstruaci neočekávaně, skvrny z oblečení odstraňujte studenou vodou, nikdy ne horkou!
  • Noste u sebe vždy několik vložek navíc. Můžete si je schovat do kabelky, nebo do batohu. Ze začátku možná budete mít nepravidelnou menstruaci, takže je vždy dobré mít vložku po ruce.
  • Během menstruace noste obyčejné kalhotky, ne tanga.
  • Kupte si vložky, které se prodávají s hygienickými ubrousky, kterými si budete moci otřít roztok. Můžete si ubrousky koupit i zvlášť, ale vždy se ujistěte, že jsou bez parfémů a antibakteriální, abyste si s nimi nepodráždila pokožku.
  • Zkuste si vložky otestovat tak jako v reklamě – nalejte na ně trochu vody a přesvědčte se, kolik toho zvládnou. Nemusíte si shánět žádnou modrou tekutinu, ale je dobré zjistit, kolik se toho do vložky vejde.
  • Pokud dostanete menstruaci a nebudete u sebe mít vložky, použijte toaletní papír a pravidelně si ho vyměňujte.
  • Místo vložek můžete používat i tampony. Pro mnoho žen jsou pohodlnější, než vložky.

Varování

  • Vložky a tampony nesplachujte do záchodu!
  • Nebojte se tamponů! Jejich zavádění nebolí. Možná vám chvíli potrvá, než se to naučíte, ale je to jednodušší, než používat vložky. Vložky můžete nosit například jen v noci.

Věci, které budete potřebovat

  • Vložky
  • Kalhotky
  • Vlhčené hygienické ubrousky

O tomto wikiHow

wikiHow je "wiki", což znamená, že na jednom článku se podílí více autorů. Na vytvoření tohoto článku se podílelo 38 lidí, někteří anonymně, aby jej v průběhu času vylepšili. Tento článek byl zobrazen 25 762 krát
Kategorie: Obecné zdraví
Stránka byla zobrazena 25 762 krát.

Pomohl vám tento článek?

Děkujeme za zpětnou vazbu! Přečtěte si více článků jako je tento.
Děkujeme za zpětnou vazbu! Přečtěte si více článků jako je tento.
Je nám líto, že tento článek nebyl nápomocný. Zde jsou podobné články které by vám mohly pomoci.
Je nám líto, že tento článek nebyl nápomocný. Zde jsou podobné články které by vám mohly pomoci.