Hlavní obsah

Bezohledné, nepřijatelné. Svět šokoval ruský útok na jadernou elektrárnu

Foto: Profimedia.cz

Záběry z ruského útoku na jadernou elektrárnu v Záporoží.

Reklama

Noční útok ruských vojenských jednotek na jadernou elektrárnu v Záporoží vyděsil svět. Mezinárodni agentura pro atomovou energii ale ujišťuje, že situace je pod kontrolou a je v kontaktu s Ukrajinci i Rusy.

Článek

„Největší jaderná stanice v Evropě hoří. Právě teď ruské tanky ostřelují jaderné bloky. To jsou tanky, které mají termovizi, takže vědí, kam střílí. Připravili se na to,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve videu, v němž silně odsoudil ruské ohrožování Záporožské jaderné elektrárny.

Připomněl, že „všichni pamatují, jak dopadl Černobyl“. „Kdyby došlo k výbuchu, byl by to konec všeho,“ uvedl v noci na pátek a dodal, že by šlo o katastrofu pro celý svět.

Zděšené reakce Západu na noční zprávu o ruském bombardování elektrárny a jejím obsazení na sebe nenechaly dlouho čekat.

V pátek ráno hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským britský premiér Boris Johnson. „Premiér prohlásil, že bezohledné kroky ruského prezidenta Vladimira Putina mohou nyní přímo ohrozit bezpečnost celé Evropy,“ uvedl Johnsonův úřad. „Velká Británie udělá cokoli, co může, aby zajistila, že se situace ještě více nezhorší.“

Londýn dále oznámil, že kvůli útoku na jadernou elektrárnu bude požadovat mimořádnou schůzi Rady bezpečnosti OSN.

S ukrajinským prezidentem mluvil i kanadský premiér Justin Trudeau. I on počínání Ruska zkritizoval. „Nepřijatelné ruské útoky musí okamžitě přestat,“ napsal na Twitteru.

Zelenskyj také hovořil se svým americkým protějškem a Joe Biden podle agentury Reuters podpořil Zelenského požadavek, aby v oblasti okamžitě přestaly boje.

„Naše Aliance je obranná, nevyhledáváme konflikty. Ale pokud konflikt přijde k nám, jsme připraveni bránit každý metr našeho území,“ dodal dopoledne americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Tohle ukazuje lehkomyslnost této války a nutnost ji ukončit. A důležitost toho, aby Rusko stáhlo svoje vojáky,“ reagoval na útok na elektrárnu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Podobně se vyjádřila i australská ministryně zahraničí Marise Payneová, která útok na jadernou elektrárnu označila za ukázku „bezohlednosti a nebezpečí“ Putinovy války. „Svět toto jednání odsuzuje a Austrálie důrazně také,“ řekla.

Pozadu nezůstávají ani čeští vládní představitelé či jaderní experti. „Noční útok ruských jednotek na největší jadernou elektrárnu v Evropě naplno ukazuje, jak nebezpečný postup Vladimir Putin zvolil a že žádná pravidla a dohody pro něj neplatí,“ uvedl český premiér Petr Fiala (ODS) a doplnil, že Západ musí postupovat jednotněji a rozhodněji než kdy jindy.

„Jsem šokován nesmyslným, nezodpovědným a nebezpečným útokem na Záporožskou jadernou elektrárnu. Únik radiace z elektrárny by mohl ohrozit celou Evropu,“ uvedl český představitel resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ostrá slova volil i český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Válečný zločinec, který se neštítí vůbec ničeho, bandita, co masakruje civilní obyvatelstvo, a z**d, co nechal útočit cíleně na jadernou elektrárnu!!!“ Ze strany celého světa podle něj musí přijít jasná reakce a přitvrzení.

Šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová komentovala na Twitteru ruský útok stručně: „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží.“ „Jsou porušeny ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem,“ řekla pak v Českém rozhlasu (ČRo).

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Grossi veřejnost na dnešní tiskové konferenci ujistil, že z jaderné elektrárny radioaktivní materiál neuniká a při útoku podle něj nedošlo k zasažení ani jednoho z reaktorů. Organizace je podle něj v kontaktu jak s ukrajinskými, tak ruskými složkami, informuje server The Times of Israel.

Reklama

Doporučované